WIE ZIJN WIJEven voorstellen


Wij zijn Foodguerilla, een restaurant wat staat voor duurzaamheid en (het liefst) biologische voeding. Wij zochten naar een oplossing om voedselverspilling in onze maatschappij tegen te gaan. Het hergebruiken van diverse materialen heeft onze voorkeur. Met Babbe aan het roer, ontstonden wij in januari 2016.

Het begin

Foodguerilla begon langzaam al te groeien, toen Babbe dacht aan het opzetten van een duurzaam restaurant. Alles moest verantwoord, milieubewust en duurzaam zijn: Van de bouw, tot aan de voedingsproducten, tot aan het schoonmaakmiddel. Boodschappen doe je waar mogelijk te voet of op de fiets en het liefst zoveel mogelijk biologische en/of van de voedselverspilling geredde producten.

De bouw en het hergebruik

Toen het concept Foodguerilla voor een groot deel ontstaan was in het hoofd, werd het tijd om over te gaan tot actie. En wat heb je nodig om een restaurant te starten? Juist, een gebouw. In Januari 2016 begonnen we op STEK met de bouw van het skelet, deze bestaat uit 143 herbruikbare balken van de sloop. We trokken 128 pallets uit elkaar en zonder een concreet plan, bouwde we door met de materialen die op ons pad kwamen. Hierbij kreeg Foodguerilla veel hulp van de Creemers Timmerwerken en Zaagmans Bouw & Timmerwerk.

We mochten 44 oude voorzetramen van Kasteel Bouvigne en 25 oude voorzetramen van het Stadsarchief in Breda verwerken in ons pand. Het prachtige glas in lood wat je in ons gebouw terugziet, komt uit de Heilig Hart kerk die gelegen is aan de Baronielaan (voor sommige beter bekent als 'de kraakkerk'). De tegelvloer is dan misschien een onverkoopbare restpartij, maar voor ons heel bruikbaar! Onze barbladen hebben we gemaakt van de traptreden van het Klooster Casino.

Heel veel hout en plaatmateriaal werd van de sloop gehaald. Een van de weinige dingen waar qua materialen wel geld in is gestopt, zijn de schroeven en spijkers.

De inrichting is ook zeer bewust gekozen en gemaakt. Zo hebben we een leemmuur achter de bar. Dit is geen herbruikmateriaal, maar wel een zeer duurzaam. We verwarmen ons restaurant met een palletkachel die Co2 neutraal is. De lampen die bij ons boven de bar hangen zijn gemaakt door Tycho, hij is veel te vinden op Stek. De lampen van de banner's van Breda Museum, heeft meeuw.nu voor ons ontworpen en gemaakt. Weeshout maakte prachtige meubels en zo bleef alles ontstaan op een manier waar Foodguerilla zich in kan vinden en voor staat.

'Wij koken duurzaam' wat houdt dat eigenlijk in?

Duurzaam staat onder andere voor zo min mogelijk belasting van het milieu en voor het bewust omgaan met grondstoffen.

Wij zijn ons er zeer bewust van dat wij Nederlanders thuis veel te makkelijk ons eten weggooien, maar ook groothandels zijn daar helaas goed in. Wanneer er te veel voorraad is van een product, de datum over een ruime week verloopt of iets niet meer verkoopt, belandt het vaak in de container. Dus iedere week brengen wij een bezoek aan de groothandel, waar we een ronde lopen langs de aangeboden producten die anders weggegooid zouden worden. Tegen een gereduceerd tarief, mogen wij deze overnemen voor Foodguerilla. Een win-win situatie: Zij draaien geen verlies en wij gaan de voedselverspilling tegen.

Een lekker stukje vlees

Ons vlees verkrijgen wij regelmatig op een alternatieve manier. Bij de kinderboerderij worden bijzondere diersoorten gefokt. Om de populatie op orde te houden, moet er soms een dier geslacht worden. Dit dier komt na de slacht, bij ons terecht. Belangrijk om te vermelden is, dat de dieren op een diervriendelijke wijze geslacht worden. Ze krijgen tijdens hun leven natuurlijk een goede verzorging, voldoende voeding en veel buitenruimte. Ook laten ze de dieren wennen aan transport, door ze meerdere keren te vervoeren met wat lekker eten erbij. Op deze manier gaan de dieren uiteindelijk zonder stress richting de slacht, waardoor er geen adrenaline zit in het vlees wat wij gebruiken.

De afgekeurde producten

Ook die vinden wij meer dan de moeite waard! Veel producten hebben niet de juiste vorm of kleur en soms zijn ze nog maar te kort houdbaar. Deze producten worden dan weggegooid, omdat ze onverkoopbaar zouden zijn. De consument wil immers alleen die mooie perfect rode paprika...toch?

Niet dus. Wij gaan langs bij het in/exportbedrijf en nemen dit over. We verwerken deze producten graag in onze gerechten, want de smaak is er immers niet minder om!

Het voedselbos

Babbe staat tevens aan het hoofd van Oergroen met een voedselbos in Chaam. Hier krijgen kippen écht de ruimte om rond te scharrelen en voor ons wat lekkere eieren te leggen. Na hun mooie leventje, worden zij geslacht voor hun vlees en dit wordt geserveerd bij Foodguerilla. Ook wordt er biologische groente en fruit verbouwd en geteeld voor het restaurant. Het voedselbos is nog in ontwikkeling, geleidelijk aan komt hier steeds meer (h)eerlijk voedsel vandaan.

Biologische kaas

De biologische kaasboer heeft ook weleens kazen die niet te verkopen zijn omdat ze een net afwijkende smaak hebben. Met de kazen zelf is helemaal niets mis, dus ook deze nemen wij graag van hem over voor een aangepast tarief!

De keuken van het ongewenst dier

De keuken van het ongewenst dier draagt zorg voor de vermindering van zogeheten 'plaagdieren'. Denk hierbij aan de vele ganzen in Nederland of het overschot aan hengsten bij een paardenfokkerij. Zij maken daar producten mee, die wij weer afnemen voor in onze keuken.

Los hiervan hebben wij ook contact met een jager die ganzen schiet in opdracht van de gemeente. Deze ganzen worden door 2 gecertificeerde slachters verwerkt, waarna er bij ons ganzenburgers van gemaakt worden.

Een menu, afhalen of catering?

Het is alle drie mogelijk bij Foodguerilla.

Zin in een lekkere en betaalbare daghap? Dan ben je bij ons aan het goede adres, want voor €9,50 heb jij al een heerlijke maaltijd! De dagmenu's worden bepaald aan de hand van de producten die we binnenkrijgen, het is dus elke keer weer een verrassing. Bijna iedere dag is deze heerlijke daghap terug te vinden op onze Facebook pagina.

Afhalen

Geen zin om te koken, maar je wilt wel thuis eten? Bij ons kun je de daghap ook afhalen. Je eten wordt verpakt in een biologisch afbreekbare verpakking. Om teleurstelling te voorkomen graag wel even bellen vooraf.

Lunch

Voor de lunch hanteren wij het zelfde concept. Iedere dag iets anders afhankelijk van wat er aangeleverd is.

Catering

Ben je opzoek naar een cateraar die samen met jou wil kijken naar de mogelijkheden? Ook dat is mogelijk bij Foodguerilla.

Van kleine tot grote groepen, van enkel een borrel tot een lunch of uitgebreid diner. Opgediend op tafel, of in buffetvorm. Dit is mogelijk van 20 tot 300 man. Ook kun je ervoor kiezen een afname te doen inclusief drank, met of zonder benodigdheden en ook bediening behoord tot de opties. Alles wordt geleverd bij de locatie naar wens en later weer opgehaald.

Het geleverde eten wordt verpakt in biologisch afbreekbare verpakkingen en indien benodigdheden gewenst zijn, worden de maaltijden opgediend op biologisch afbreekbare borden.

Onder andere Gemeente Breda, Avans Hogeschool en de Nieuwe Veste maken vol tevredenheid gebruik van onze catering.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een prijsopgaaf.

Allergiën

Allergieën melden kan bij ons altijd, hier wordt gegarandeerd rekening mee gehouden! De koks hebben veel kennis van allergieën en zijn zich bewust van hoe belangrijk het is om gehoor te geven aan deze verzoeken.

Ons winkeltje

In ons restaurant is ook een winkeltje aanwezig, hier vind je diverse producten die aansluiten bij onze visie. Ieder product is ontstaan uit duurzaam omgaan met producten:

  • Potjes met ingemaakte groente of fruit. Deze zijn door onszelf bereid met ons eigen overschot aan groente en fruit. Weggooien is verspilling!
  • Diverse spulletjes die gemaakt zijn door andere 'STEKKERS'.
  • 'Oro de Moro' biologische olijfolie uit de Alpujarra, Andalusië, Spanje. Heerlijk! in diverse smaakvarianten.
    Kom gerust een keertje kijken!

Een origineel kerstpakket!

In samenwerking met de andere bedrijven op STEK, kunnen wij een origineel en duurzaam kerstpakket leveren. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook wij houden restanten over

Je kunt er niet omheen, afval heb je nu eenmaal. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je omgaat met dat afval: simpelweg door afvalscheiding. Wij doen dit dan ook optimaal duurzaam.

Het GFT splitsen we nog verder, tot we er de konijnen of kippen mee kunnen voeren of het op de composthoop in het voedselbos kunnen gooien. Papier, plastic en restafval scheiden wij ook net een beetje beter: Soms kunnen er dingen uit het restafval naar Trash Atelier of naar Houtje Touwtje Strogebouwtje. Zij verwerkend het dan weer tot iets anders leuks en moois! Onze lege flesjes appelsap worden opgehaald door iemand die daar sap in inmaakt.

Ruimteverhuur

Foodguerilla is ook af te huren voor bijvoorbeeld vergaderingen, presentaties, workshops en borrels. Er is een beamer met scherm aanwezig en een muziekje draaien is ook geen enkel probleem.

Je kunt kiezen voor volledige catering, of enkel drankjes. Er zijn binnen ruim 40 zitplaatsen en de gehele ruimte is per dagdeel af te huren. Het (deels overdekt) terras bied ruimte voor zo'n 100 personen en telt tevens ruim 40 zitplaatsen. Bovendien is er een podium met p.a. beschikbaar voor live muziek, d.j. poëzie of andere activiteiten.

Laatste ontwikkelingen

Foodguerilla blijft zich uiteraard ontwikkelen. Vanaf januari 2019 is Foodguerilla een v.o.f. gestart met Babbe & Toine aan het roer. Inmiddels (augustus 2019) bestaat het Foodguerilla team uit 9 personen, allen gedreven om Foodguerilla naar een volgend level te tillen. Met deze samenwerking is het mogelijk gemaakt de openingstijden uit te breiden en er staan diverse nieuwe ideeën en evenementen in de planning. Houd daarom onze agenda in de gaten op Facebook en Instagram.

Wil je graag meer weten over Foodguerilla of wil je een afspraak maken, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Graag zien we elkaar binnenkort!

Hartelijke groet,
Het Foodguerilla Team